Králík na smetaně
Seznam surovin
- králík 1 kus
- slanina 100 gramů (plátky)
- mrkev 120 gramů
- celer 80 gramů
- petržel kořenová 60 gramů
- cibule 1 kus
- vývar 3,5 decilitru
- smetana 2 decilitry
- víno bílé 1 decilitr
- citron 1 kus (menší)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- bobkový list 4 kusy
- pepř 1 lžíce (celý)
- nové koření 1 lžička (celé)
- ocet 1 lžíce
- sůl
- kompot brusinkový 100 gramů (nebo rybízová marmeláda)
Postup přípravy
Králíka očistíme, hřbet a stehna poklademe slaninou, obložíme ho plátky nakrájené očištěné zeleniny, přidáme koření, přiklopíme a necháme odležet v chladu nejméně 8 hodin.
Pak králíka podlijeme vínem a vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C. Po 30 minutách králíka podle potřeby podlijeme vodou a dále pečeme asi 20 minut. Pak ho znovu podlijeme a dále pečeme, dokud nejsou stehna měkká.
Upečeného králíka vyjmeme z pekáče, výpek přelijeme do kastrolu, pekáček vypláchneme trochou vody, dobře oškrábeme výpek na stěnách a přilijeme do kastrůlku. Králíka vložíme zpět do pekáčku a necháme přiklopeného ve vypnuté troubě, aby nevychladl. Do výpeku přidáme hořčici, špetku nastrouhané citronové kůry, citronovou šťávu a cukr, přilijeme vývar a mouku rozmíchanou ve smetaně a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak stáhneme teplotu a vaříme dalších 20 minut. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník a dochutíme solí, octem, případně ještě cukrem.
Králíka naporcujeme, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou, doplníme brusinkami a podáváme s houskovými knedlíky.
Načítám komentáře...