Králík na smetaně I
Seznam surovin
- králík 6 kusů (stehna)
- máslo 250 gramů
- bobkový list 2 kusy
- nové koření 5 kuliček
- pepř černý 15 kuliček (celý)
- tymián 2 snítky
- cibule 1 kus
- mrkev 2 kusy
- celer 1/2 kusu (menší)
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- ocet 1,5 lžíce
- cukr 1,5 lžíce
- vývar kuřecí 700 mililitrů
- smetana 200 mililitrů (min. 30%)
- špek 60 gramů
- citron 1/2 kusu
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Králičí stehna vložte do mísy. V rendlíku rozpusťte máslo a orestujte na něm bobkové listy, nové koření, pepř i tymián. Horké máslo i s kořením nalijte na maso a vložte na nejméně 4 hodiny do lednice.
2. Zchladlé maso osolte, opepřete a část másla znovu rozehřejte v hrnci. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a restujte 4 minuty. Přidejte králičí maso a ze všech stran je orestujte dozlatova, pak maso vyjměte a odložte stranou.
3. Do hrnce přidejte hořčici a půl minuty ji restujte. Přilijte ocet a cukr a promíchejte. Zaprašte moukou a opět půl minuty restujte. Přidejte do hrnce králíka, podlijte vývarem a pečte 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
4. Hrnec přemístěte z trouby na sporák a na středním ohni zredukujte šťávu na polovinu. Trvá to asi 15 minut, králík mezitím změkne. Pak maso vyndejte a do omáčky přidejte smetanu, sůl a pepř. Krátce provařte a stáhněte z ohně.
5. Vyfiletujte citron: ostrým nožem odřežte kůru, až odhalíte dužinu. Vyřízněte jednotlivé dílky citronu, aby byly zcela čisté, bez blanek. Špek nakrájejte na kostičky a vložte do druhého hrnce. Jakmile se špek orestuje, přidejte filátka citronu, promíchejte a přes síto sem přeceďte smetanovou omáčku. Zamíchejte, případně dosolte a vraťte do hrnce králičí maso, aby se prohřálo. Podávejte s hrnkovým knedlíkem.
Recept na Hrnkové houskové knedlíky najdete zde
Poznámka k receptu
Dříve pravidelná nedělní klasika, na kterou jsme ale málem zapomněli. Dejte králíkovi na smetaně zase šanci - chuť omáčky je velmi podobná svíčkové a díky lehce stravitelnému masu nebudete po obědě zralí na postel.
Načítám komentáře...