Králík načerno
Seznam surovin
- králík 1 kus
- vývar 5 decilitrů
- mrkev 1 kus
- cibule 1 kus
- víno červené 2 decilitry
- perník 3 lžíce (strouhaný)
- švestková povidla 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- nové koření 6 kuliček
- jalovec 5 kuliček
- bobkový list 2 kusy
- tymián 1 špetka
- pomerančová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- cukr (podle chuti)
- ocet (podle chuti)
- sůl
Postup přípravy
Králíka očistíme, zbavíme všech blanek a šlach, osolíme, vložíme do pekáče s olejem, přidáme koření, očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev a cibuli, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dusíme za občasného podlévání v troubě vyhřáté na 160 °C doměkka.
Do kastrolu nalijeme víno, vmícháme povidla a svaříme na polovinu. Přidáme vývar, citronovou a pomerančovou kůru a povaříme. V pánvičce rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout.
Měkkého králíka vyjmeme z pekáče, výpek zalijeme asi 2 dl vody, seškrábneme výpek ze stěn, přimícháme jíšku a vše nalijeme do kastrolu s ochuceným vínem. Vmícháme nastrouhaný perník a vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčkou propasírujeme a dochutíme solí, cukrem a octem.
Králíka naporcujeme, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a podáváme například s krupicovými nočky s ořechy a povařenou růžičkovou kapustou.
Načítám komentáře...