Králík s krémovou česnekovou omáčkou a pečeným česnekem
Seznam surovin
- krabí maso 4 (stehna 4-8 ks)
- olej olivový 6 lžic
- česnek 10 stroužků (+ 2 palice)
- vývar kuřecí 120 mililitrů
- víno bílé 100 mililitrů
- smetana na šlehání 80 mililitrů
- tymián 3 snítky (čerstvý)
- paprika 1 špetka (mletá)
- sůl
- pepř
Šťouchané brambory:
- brambory 600 gramů
- slanina anglická 150 gramů
- cibule 1 kus
- máslo 50 gramů
- petržel hladkolistá 1 hrst
- sůl
Postup přípravy
1. Králičí stehna osolte a opepřete, v pánvi rozpalte 4 lžíce oleje a maso ze všech stran zprudka orestujte dozlatova. V hrnci rozpalte zbylý olej, orestujte na něm na plátky nakrájený česnek, přidejte papriku a zalijte vínem. Nechte ho odpařit, přilijte vývar a smetanu a přidejte většinu tymiánu. Promíchejte a pár minut povařte.
2. Z palic česneku odstraňte vnější volné slupky, jinak je ale neloupejte. Ostrým nožem seřízněte vršek a odhalte stroužky. Králíka naskládejte do pekáče (nebo přidejte do hrnce, je-li vhodný do trouby) a kolem položte připravené palice. Zalijte omáčkou a dejte do trouby předehřáté na 180°c. pečte asi 45–60 minut, dokud není maso zcela měkké.
3. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky a nasucho opražte v pánvi. Přidejte na klínky nakrájenou cibuli a opečte téměř dozlatova. Hotové brambory sceďte a nahrubo rozšťouchejte s máslem, nakonec vmíchejte cibuli, slaninu a nasekanou petrželku. Podávejte s králičím stehnem, omáčkou a pečeným česnekem.
Poznámka k receptu
Králík si s česnekem rozumí jako žádné jiné maso. do základu jemné omáčky jsme použili česnek zasyrova, přidali jsme ale i pár palic na pečení – pečeným česnekem si každý podle své chuti doplní omáčku nebo brambory
Načítám komentáře...