Králík v hořčičné omáčce
Seznam surovin
- králík 1 kus (naporcovaný)
- máslo 4 lžíce
- cibule šalotka 2 kusy
- víno bílé 1/2 hrnku
- hořčice celozrnná 1/2 hrnku
- tymián 1 lžička
- smetana na šlehání 1/2 hrnku
- petržel hladkolistá 4 lžíce (nasekané)
- sůl
Postup přípravy
1. Jednotlivé porce králíka osolte ze všech stran a nechte 30 minut až hodinu při pokojové teplotě odležet.
2. Rozpusťte máslo ve velké pánvi s poklicí. Maso osušte papírovou utěrkou a orestujte na másle dozlatova ze všech stran. Opečené kousky masa přemístěte do mísy. Do pánve vhoďte jemně nakrájenou šalotku a osmažte ji dozlatova (3–4 minuty).
3. K šalotce přilijte víno a zvyšte plamen. Odvařte z pánve všechny připečené kousky masa. Přidejte do ní hořčici a tymián a přilijte ½ hrnku vody. Za stálého promíchávání přiveďte k varu. Podle chuti dosolte.
4. Vložte do omáčky kousky masa, obalte je v ní a ztlumte plamen. Přikryjte poklicí a na velmi mírném plameni duste asi 45 minut.
5. Když je maso měkké, opatrně ho přesuňte na talíř. Plamen opět zvyšte a omáčku vařte zprudka tak dlouho, dokud se nezredukuje na polovinu. Odstavte a vmíchejte smetanu a většinu petrželky. Omáčku promíchejte a vraťte do ní králíka.
6. Pěkně ho v ní obalte, posypte zbylou petrželkou a ihned servírujte, nejlépe s novými bramborami.
Poznámka k receptu
Místo hrubozrnné hořčice lze v tomto případě úspěšně použít i plnotučnou hořčici.
Načítám komentáře...