NAKLÁDANÝ KRÁLÍK NA HOŘČICI

Seznam surovin

Nakládaná hořčičná semínka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Den předem naložte hořčičná semínka: v misce smíchejte ocet s vodou, cukrem a solí a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Semínka vsypte do hrnce, zalijte je vodou, aby byla zcela ponořená. Přiveďte je k varu a ihned sceďte. Semínka vraťte do hrnce, znovu je zalijte vodou, přiveďte k varu, sceďte a stejný proces zopakujte asi osmkrát, díky tomu je zbavíte tříslovin. Nakonec je dejte do čisté sklenice, zalijte připraveným lákem a nechte do druhého dne (nebo i déle) odležet v lednici. Hodí se nejen ke králíkovi, ale i do salátů nebo k tučným masům.

2. V hrnci smíchejte 250 ml vody s 30 g soli a za stálého míchání pomalu zahřívejte. Jakmile se sůl zcela rozpustí, stáhněte hrnec z plotny, přilijte 500 ml vody a lák uložte do lednice. Králičí maso očistěte, osolte, opepřete, zalijte lákem a nechte přes noc odležet v lednici.

3. Troubu předehřejte na 220 °C. Králíka vyjměte z láku a osušte ho, šalotky oloupejte, ale nechte je vcelku. Ve velkém litinovém hrnci rozpalte olej a maso i šalotky ze všech stran orestujte. Přidejte snítky tymiánu, přilijte vývar a přiveďte ho k varu. Nezakrytý hrnec dejte do předehřáté trouby a duste, dokud králík nezměkne, trvá to asi 40 minut.

4. Když je králík měkký, vyndejte ho a udržujte v teple. Z hrnce odstraňte tymián, šalotky odložte stranou a hrnec s omáčkou dejte na plotnu. V malé misce smíchejte mouku, hořčici a smetanu. Směs vlijte do hrnce a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu. Nechte 10 minut provařit na mírném ohni a pak omáčku přeceďte. Nakonec do ní vraťte králíka i šalotky a prohřejte je.

5. Do hrnce dejte pařáček, podlijte vodou a přiveďte ji k varu. Do pařáku dejte cibulky a nechte je vařit asi 3 minuty. Pak přidejte ředkvičky a vařte asi 2 minuty. Hotovou zeleninu osolte, zakápněte citronovou šťávou a podávejte s králíkem, šalotkami, omáčkou a nakládanými hořčičnými semínky. Můžete přidat i bílé pečivo nebo rýži.

Poznámka k receptu

Králík je u Kardových velmi oblíbený. Solný lák zaručí, že maso bude křehké, naložená hořčice se zase postará o zajímavou chuť.

MARINOVÁNÍ PŘES NOC

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...