Pečený králík na česneku
Seznam surovin
- králík 1 kus (naporcovaný)
- česnek 2 kusy (hlavičky)
- špek 120 kilogramů
- vepřové maso 600 gramů (bůček)
- mouka pšeničná hladká (na obalení)
- cibule 2 kusy
- kmín 1 lžička
- vývar kuřecí 250 mililitrů (na zalití)
- tymián (několik snítek)
- sůl (dle potřeby)
- pepř (dle potřeby)
Postup přípravy
1. Několik stroužků česneku a asi polovinu špeku nakrájejte. Do masa udělejte špičkou ostrého nože zářezy a vsuňte do nich kousky česneku a špeku. Totéž můžete udělat i s bůčkem. Obě masa
můžete také jen potřít prolisovaným česnekem. Králíka osolte, opepřete a lehce ho otiskněte v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit. Tohle má vážně šťávu!
2. Zbylý špek nakrájejte na kostičky a nechte je vyškvařit. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli,
zbylý česnek, kmín a všechno maso a zprudka ho opečte z obou stran.
3. Podlijte částí vývaru, přidejte tymián a zakryté pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Často přelévejte vypečenou šťávou, případně přilévejte vývar. Pečte asi 45 minut až 1 hodinu, až bude maso
měkké.
4. Podávejte nejlépe s nastavovanou kaší nebo také s bramborovými noky a dušeným špenátem.
Poznámka k receptu
Jemné a zdravé králičí maso je na pečení vynikající. Protože bývá až příliš „dietní“, peče se s přídavkem vepřového, ať už v podobě slaniny, a/nebo bůčku.
Načítám komentáře...