Pečený králík se slaninou a teplou šunkou
Seznam surovin
- králík 1 kus
- slanina 150 gramů
- olej 2 lžíce (rostlinný)
- cibule 1 kus
- celer 1/4 kusu
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- bobkový list 2 listy
- nové koření 2 kuličky
- vývar (na podlévání)
- šunka 300 gramů (od kosti v celku)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Králíka naporcujte a hojně prošpikujte klínky slaniny. Osolte je a opepřete.
2. Do pekáče vlijte olej a vložte do něj nahrubo pokrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list a nové koření. Přidejte maso, vlijte asi 150 ml vývaru a odkryté vložte do trouby předehřáté na 180 °C . Asi po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C, pekáč zakryjte a králíka pečte asi hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou. Pokud se šťáva příliš vypéká, dolijte ji horkou vodou nebo vývarem. Maso by nemělo vyschnout.
3. Asi po hodině přidejte ke králíkovi šunku a společně pečte odkryté ještě asi 20 minut. Stále přelévejte šťávou.
4. Podávejte s novými bramborami nebo bramborovými knedlíky a špenátem.
Načítám komentáře...