Asijské masové kuličky s rýží
Seznam surovin
- mleté maso 500 gramů (vepřové)
- rýže 200 gramů (Basmati)
- kokosové mléko 200 mililitrů
- strouhanka 50 gramů
- vejce 1 kus (velké)
- koriandr 2 lžíce (čerstvý)
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý 2 cm)
- olej (rostlinný na opečení)
- sůl
- pepř
Omáčka:
- sójová omáčka 3 lžíce
- rybí omáčka 3 lžíce
- limetka 1 kus
- cibulka jarní 2 snítky
- česnek 1 stroužek
- zázvor 1 lžíce (čerstvý)
- koření chilli (vločky podle chuti)
- olej 1 lžíce (rostlinný)
Postup přípravy
1. Rýži propláchněte, abyste ji zbavili škrobu, vsypte do hrnce a zalijte kokosovým mlékem. Přidejte ještě 250ml vody, osolte a uvařte doměkka.
2. V míse smíchejte maso, strouhanku, vejce, nasekaný koriandr, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Ze směsi vytvarujte kuličky a opečte je na oleji ze všech stran dozlatova.
3. Nakonec připravte omáčku: v rendlíku rozpalte olej a orestuje na něm na kolečka nakrájenou cibulku. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, nechte je rozvonět a zalijte sójovou a rybí omáčkou. Podle chuti zakápněte limetovou šťávou, dolaďte chilli vločkami a stáhněte z plotny. Rýži podávejte s masovými kuličkami přelitými omáčkou.
Poznámka k receptu
asijské chutě dokážou vylepšit i docela obyčejné jídlo. k rýži přidejte kokosové mléko, k masu zase koriandr a čerstvý zázvor, a než se uvaří omáčka, snažte se moc neujídat.
Načítám komentáře...