Chilli burger
Seznam surovin
Maso:
- mleté maso 400 gramů (hovězí)
- houska na hamburgery 4 kusy
- cibule 1 kus
- majonéza 50 mililitrů
- olej olivový 2 lžíce
- paprička chilli červená (čerstvá podle chuti)
- zelí kysané (podle chuti)
- sůl
- pepř
Rajčatová salsa:
- rajčata 500 gramů
- cibule 1 kus
- olej olivový 2 lžíce
- koření chilli 1/2 lžičky
- kmín římský 1/2 lžičky
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- sůl
Postup přípravy
1. Nejprve připravte salsu: cibuli nakrájejte nadrobno, rajčata na malé kousky. V pánvi rozpalte olej a opékejte cibuli, až zesklovatí. Přidejte chilli a římský kmín, chvíli restujte, aby se rozvinula vůně. Nakonec přidejte rajčata a na mírném ohni směs duste asi 20 minut. Hotovou salsu podle chuti osolte, zakápněte citronovou šťávou a promíchejte.
2. Mleté maso osolte, opepřete a vytvarujte z něj 4 placky. V pánvi rozpalte olivový olej a maso na něm zprudka z obou stran opečte, ztlumte teplotu a na mírnějším ohni dopečte. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka, přidejte k masu a opečte dozlatova. Když je maso téměř hotové, rozpalte druhou pánev a nasucho na ní opečte rozpůlené hamburgerové housky.
3. Poskládejte burger: na spodní část housky namažte majonézu a rajčatovou salsu, pak přidejte maso, kysané zelí, opečenou cibuli a na kolečka nakrájenou chilli papričku. Přiklopte druhou polovinou housky, popadněte oběma rukama, důkladně stiskněte a zakousněte se.
Poznámka k receptu
Maso na burger si raději sami umelte. Kupte kvalitní hovězí, ale nikoli zcela libové, ideálně by mělo obsahovat až 20 % tuku. Dobrá je kombinace několika různých kusů masa.
Načítám komentáře...