Golubce
Seznam surovin
- zelí bílé 1 kus (malá hlávka)
- petržel kadeřavá/kudrnka 2 lžíce (najemno nasekaná)
- ocet
- cukr
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na náplň:
- mleté maso 500 gramů (vepřové + hovězí)
- rýže dlouhozrnná 120 gramů (vařená)
- vejce 1 kus
Na omáčku:
- smetana zakysaná 2 decilitry (15%)
- cibule 1 kus (větší)
- rajčatový protlak 5 lžic
- vývar zeleninový 3 decilitry (ze zelí)
- sádlo 3 lžíce (škvařené)
Postup přípravy
Očištěnou hlávku zelí povaříme ve vodě na mírném ohni 4 - 5 minut, scedíme a zelný vývar si ponecháme stranou. Hlávku zchladíme ve studené vodě, rozebereme ji na listy a na papírové utěrce je necháme oschnout. Tuhou část každého listu opatrně rozklepeme nebo vyřízneme a listy zatím odložíme stranou.
Mleté maso promícháme s vařenou rýží a nasekanou petrželkou, osolíme, opepříme a vmícháme vejce.
Listy zelí osušíme, rozložíme je na prkénko a na každý list položíme váleček utvořený z masové směsi. Kraje listu přehneme přes maso a list srolujeme. Závitky naskládáme do kastrolu vymazaného částí sádla a mírně je podlijeme vývarem ze zelí. Dusíme pod pokličkou 20 minut a podle potřeby podléváme vývarem ze zelí.
Oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na zbylém rozehřátém sádle, přidáme protlak, podlijeme 2,5 - 3 dl vývaru ze zelí a rozmícháme. Směs osolíme, přelijeme s ní golubce tak, aby byly ponořené, a zvolna dusíme 35 minut. Na závěr do omáčky vešleháme smetanu, prohřejeme a ochutíme octem a cukrem. Podáváme s chlebem nebo rýží.
Poznámka k receptu
Petrželku můžete nahradit koprem. Golubce lze dusit také v troubě, nepřipálí se.
Načítám komentáře...