Hovězí burgery s čedarem
Seznam surovin
Na burgery:
- hovězí maso 800 gramů (mleté, kvalitní)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce (nebo worcesterská)
- žloutek 2 kusy
- sůl
- pepř černý (čerstvě mletý)
Na karamelizovanou cibuli:
- cibule červená 2 kusy
- máslo 50 gramů
- cukr hnědý 1 lžíce
- ocet Balsamico 1 lžíce
Kromě toho:
- olej (na potření)
- sýr Čedar 8 plátků (uzený)
- houska na hamburgery 4 kusy
- majonéza
- salát zelený 4 listy (křupavé)
- rajčata 8 plátků
- slanina anglická 8 plátků (opečená dokřupava)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme karamelizovanou cibuli. Oloupeme ji a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a orestujeme ji doměkka. Posypeme ji cukrem a restujeme 4 – 5 minut, až zkaramelizuje. Pak přidáme balzamikový ocet a povaříme ještě asi 2 minuty do zhoustnutí. Odstavíme ji z ohně a udržujeme v teple.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme protlak, ústřicovou nebo worchesterskou omáčku a žloutky, vše osolíme a opepříme a rychle promícháme. Z masové směsi vytvarujeme čtyři stejné koule a dlaní je rozmáčkneme na placičky o trochu větší, než jsou housky. Potřeme je z obou stran olejem, položíme na mřížku rozehřátého grilu, kterou jsme také potřeli olejem (nebo na grilovací pánev), a pomalu opékáme z jedné strany asi 5 minut. Pak placičky otočíme a grilujeme dalších 5 minut, dokud nejsou propečené i uvnitř. Chvilku před dopečením položíme na každou placičku plátek čedaru a necháme ho lehce roztavit.
Housky na hamburgery rozkrojíme na půlky, položíme je řeznou stranou na kraj grilu a lehce opečeme (stačí, aby se prohřály a byly lehce křupavé). Spodní i vrchní díly housek potřeme na řezné straně tenkou vrstvou majonézy. Na spodní díly položíme oprané a odkapané listy salátu a plátky rajčat. Na každou housku položíme horký burger se sýrem, na něj navršíme karamelizovanou cibuli, burgery zakryjeme vrchními díly housek a spíchneme ozdobnými párátky.
Poznámka k receptu
Vyberte na burgery opravdu kvalitní mleté maso. Nechte si ho buď umlít v řeznictví nebo kupte kvalitní kus hovězího a umelte si ho sami doma. Směs propracujte jen krátce, aby burgery zůstaly po upečení hezky šťavnaté. Pokud ji chcete mít výraznější, přidejte do ní ještě dva utřené stroužky česneku.
Čedar lze nahradit plísňovým sýrem, jako je Gorgonzola. Výborný je i kozí sýr.
Do majonézy můžete přimíchat trochu dijonské hořčice.
Načítám komentáře...