Hovězí burgery s karamelizovanou ostrou cibulí
Seznam surovin
Na burgery:
- mleté maso 800 gramů (hovězí, kvalitní)
- sůl
- pepř černý (čerstvě mletý)
- voda 1 decilitr (studená)
Na cibuli:
- cibule 4 kusy (menší)
- olej olivový 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- cukr třtinový 2 lžíce
- chilli omáčka 4 lžíce (sladká)
Na dip:
- smetana zakysaná 1 kelímek
- tvaroh měkký 125 gramů
- sůl
Na dokončení:
- houska na hamburgery 8 kusů (celozrnná, menší)
- rukola 2 hrsti
Postup přípravy
Nejdříve připravíme karamelizovanou cibuli. Cibule oloupeme, nakrájíme podélně na proužky, nasypeme je do pánve s rozehřátým olejem a máslem a orestujeme dozlatova. Cibuli zasypeme cukrem a necháme ho zkaramelizovat. Pak přilijeme chilli omáčku, promícháme, odstavíme z ohně a udržujeme v teple.
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme studenou vodou a důkladně propracujeme, až vznikne hladká nelepivá hmota. Vlhkýma rukama z ní vytvarujeme 8 burgerů. Položíme je na rozehřátý gril a opékáme z každé strany asi 5 minut.
V misce rozmícháme zakysanou smetanu s měkkým tvarohem a dip podle chuti osolíme.
Celozrnné bulky rozkrojíme na půlky, položíme je řeznými stranami na rozehřátý gril a lehce je nasucho opečeme.
Na spodní díly bulek natřeme vrstvu dipu, přidáme rukolu, burgery a nakonec cibuli a přiklopíme horními díly bulek. Podáváme horké.
Poznámka k receptu
Karamelizovanou cibuli musíte dávat do burgerů horkou,
protože zchladlá okamžitě ztuhne díky obsahu karamelu. Můžete si ji ale připravit dopředu a později ji jen přihřát v pánvičce na okraji grilu.
Načítám komentáře...