Hovězí kofty s arabským chlebem
Seznam surovin
- mleté maso 500 gramů (hovězí)
- quinoa 60 gramů (uvařená)
- máta 1 hrst (čerstvá)
- koření 3 lžičky ( Ras el-Hanout)
- olej (rostlinný na potření)
- sůl
- chléb arabský (k podávání)
Jogurtová omáčka:
- jogurt bílý 250 gramů
- sezamová pasta Tahini 80 gramů
- česnek 1 stroužek
- šťáva citronová (podle chuti)
- petržel hladkolistá 2 lžičky
- sůl
Papriková salsa:
- paprika červená 3 kusy
- cibule bílá 1 kus
- petržel hladkolistá 1 hrst
Postup přípravy
1. Připravte omáčku a salsu: v jedné misce smíchejte jogurt, tahini, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku, podle chuti dolaďte solí a citronovou šťávou. Papriky, cibuli i petrželku nasekejte nadrobno a zakápněte olejem.
2. V míse smíchejte maso, uvařenou quinou, nasekanou mátu a koření a podle chuti osolte. Důkladně promíchejte a vytvarujte válečky. Napíchejte je na špejle (pokud používáte dřevěné, předem je namočte ve vodě, aby na grilu nevzplály), potřete olejem a ze všech stran prudce opečte. Pokud používáte kvalitní maso, vůbec nevadí, když vnitřek koft zůstane růžový, tedy medium. Nasucho opečte i arabský chleba. Pak každý kus potřete jogurtovou omáčkou, dejte na něj jeden nebo dva kousky masa a lžíci salsy.
Poznámka k receptu
Hřejivé ingredience, jako je skořice, hřebíček či nové koření, u nás používáme hlavně při pečení, dokonale ale sedí i k mletému masu. Pro směs s názvem Ras el-Hanout zamiřte do specializované prodejny s kořením nebo arabskými potravinami. Nebo si ji jednoduše připravte sami.
Načítám komentáře...