Jednoduchá Sarma
Seznam surovin
- mleté maso 300 gramů (150 g hovězího a 150 g vepřového)
- zelí bílé 1 kus (malé)
- rýže 150 gramů (dušená)
- rajčata 2 kusy (oloupaná )
- smetana zakysaná 1 kelímek
- cibule 1 kus (střední)
- olej 3 lžíce
- rajčatový protlak 2 lžíce
- petržel hladkolistá 1 lžíce (na drobno nasekaná )
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme v kastrolu na rozehřátém oleji do lehké zlaté barvy. Přidáme nasekaná oloupaná rajčata a krátce podusíme. Kastrol odstavíme z ohně, vmícháme mleté maso, petrželku a vařenou rýži a směs podle potřeby ochutíme solí a pepřem.
Z hlávky zelí vyřízneme košťál, vložíme ji do hrnce s vroucí vodou a postupně odebíráme z povrchu hlávky větší zelné listy (jakmile přestanou být tuhé). Zbytek zelí vyjmeme z vody a nakrájíme na nudličky. Zelné listy rozložíme na podložku, rozdělíme na ně připravenou nádivku (na každý list asi jednu vrchovatou lžíci) a každý list stočíme i s nádivkou do ruličky.
Na dno většího hrnce nasypeme nakrájené zelí, přidáme rajský protlak a kyselé mléko a promícháme. Navrch rozložíme naplněné zelné listy, podlijeme horkou vodou a pomalu vaříme 60 minut. Nakonec sarmu podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Poznámka k receptu
Plněné zelné listy můžete také připravit v troubě, trvá to asi 1 hodinu. Podávejte je s rýží nebo pečivem.
Načítám komentáře...