Kebab, akroška a chlebové placky
Seznam surovin
Kebab:
- mleté maso 500 gramů (hovězí)
- cibule 1 kus (+trocha na ozdobení)
- petržel hladkolistá 1 hrst (+k podávání)
- sůl
- kmín římský
Chlebové placky:
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů (celozrnná)
- mléko 100 mililitrů (nebo jogurt nebo voda)
- sůl
- olej slunečnicový 2 lžíce
Agroška:
- jogurt bílý 200 mililitrů
- kopr (najemno nasekaný)
- okurka salátová 1/2 kusu (nastrouhaná na plátky)
- sůl
Postup přípravy
1. V míse hněťte všechny suroviny na kebab a trochu vody tak dlouho, až se z masa uvolní bílkovina (směs bude krásně kompaktní).
2. Ze směsi pak formujte asi 10 šišek (přibližně 17cm dlouhých), které podélně napichujte na špíz a grilujte (nebo opékejte na litinové grilovací pánvi).
3. Podávejte s chlebovými plackami, plátky cibule a se spoustou petrželové natě a také s osvěžujícím nápojem – akroškou.
4. Chlebové placky: Mouku smíchejte se 100ml mléka (případně vody či jogurtu, který způsobí, že placky budou velmi jemné) a se solí. Na závěr do směsi přilijte olej a vypracujte těsto, které by mělo být pružné a vláčné. Nechte ho aspoň půl hodiny odpočinout. Poté z něj vytvořte váleček, který rozdělte na 12 kousků. Každý kousek rozválejte na co nejtenčí placku. Nasucho je opékejte na velmi rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem (nejlépe litinové), z každé strany 1 až 2 minuty. Placky by se měly krásně nafouknout a být uvnitř duté.
5. Akroška: Jogurt smíchejte s najemno nasekaným koprem, plátky okurky a se špetkou soli. Podle potřeby nařeďte vodou nebo ledovou tříští. Nápoj by měl mít přibližně konzistenci kefíru.
TIP: Skvělé kebaby (a samozřejmě také další gruzínské speciality) můžete ochutnat v Polévkárně paní Mančo, kterou najdete v pražském Karlíně.
Poznámka k receptu
Gruzínský kebab se připravuje z kvalitního, mírně prorostlého hovězího. Je proto krásně šťavnatý. Jako příloha s ním dobře ladí nasucho opečené chlebové placky a osvěžující jogurtový nápoj zvaný akroška. Vyzkoušejte!
Načítám komentáře...