KIBBEH
Seznam surovin
- mleté maso 500 gramů (hovězí)
- bulgur 300 gramů (jemný)
- cibule 1 kus
- máta 1 hrst (čerstvá)
- nové koření 2 lžičky (mleté)
- koriandr 1 lžička (mletý)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- pepř 1 lžička (mletý)
- sůl
- rostlinný olej (na smažení)
Náplň:
- mleté maso 500 gramů (hovězí)
- cibule 1 kus (malá)
- cibule 1 kus (malá)
- semínka piniová 1 hrst
- semínka piniová 1 hrst
- nové koření 1 lžička (mleté)
- nové koření 1 lžička (mleté)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- rostlinný olej 2 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl
- sůl
- pepř
- pepř
Omáčka:
- jogurt bílý 200 gramů
- jogurt bílý 200 gramů
- okurka salátová 1/2 kusu
- okurka salátová 1/2 kusu
- máta 1 hrst (čerstvá)
- máta 1 hrst (čerstvá)
- sůl
- sůl
- pepř
- pepř
Postup přípravy
1. Nejprve připravte náplň: cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na rozpáleném oleji. Přidejte koření, nechte ho minutku rozvonět a vsypte maso. Zprudka ho orestujte, osolte, opepřete a stáhněte z plotny. V pánvi nasucho opražte piniová semínka a vmíchejte je k masu.
2. Připravte omáčku: okurku nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z ní maximum tekutiny a vmíchejte ji do jogurtu. Přidejte nasekanou mátu, podle chuti osolte, opepřete a promíchejte. Dokud ji nebudete potřebovat, uložte ji do lednice, všechny chutě se zatím hezky prolnou.
3. Bulgur připravte podle návodu, obvykle stačí zalít dvojnásobkem vroucí vody, přiklopit a nechat 15–20 minut odležet, aby vsákl tekutinu. Pak k němu přidejte nasekanou cibuli, mátu a rozmixujte téměř dohladka – pokud máte blender, nebo sekací nástavec k ponornému mixéru, půjde to skoro samo. Vmíchejte koření a mleté maso a pořádně směs prohněťte.
4. Mokrýma rukama naberte trochu masové směsi, rozprostřete ji po dlani a do středu dejte trochu náplně. Tu do masa zabalte a vytvořte charakteristické, na koncích zúžené krokety. Osmažte je ve vyšší vrstvě oleje a hotové kousky odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Ihned podávejte s jogurtovou omáčkou.
Poznámka k receptu
Oblíbený blízkovýchodní předkrm v sobě spojuje kořeněnou masovou náplň a hutné masové „těsto“. Dělá se ze speciálního jemného bulguru, který v syrovém stavu připomíná hrubou krupici. Mívají ho v tureckých a orientálních potravinách. Pokud ho neseženete, použijte obyčejný, ale důkladně ho promixujte.
Načítám komentáře...