Křenová omáčka s mletými medailonky
Seznam surovin
- mleté maso 400 gramů (hovězí + vepřové)
- pivo tmavé 2 decilitry
- uzené maso 80 gramů (koleno plátky )
- švestky sušené 80 gramů
- rohlík 1 kus (nebo houska)
- smetana na vaření 0,8 decilitru
- med 1 lžíce
- koření chilli 1 špetka (mleté)
- pepř černý (čerstvě mletý )
- sůl
- olej (na pečení)
Na omáčku:
- vývar 3 decilitry
- mléko 2 decilitry
- smetana na šlehání 1,2 decilitru
- křen 100 gramů (čerstvý, nastrouhaný)
- máslo 40 gramů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- cukr 1 lžíce
- ocet 1 gram (nebo citronová šťáva)
- sůl
Postup přípravy
V kastrůlku rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme jí studeným vývarem, rychle rozšleháme dohladka, za stálého míchání přivedeme k varu a pak přilijeme mléko. Omáčku občas promícháme a necháme zvolna vařit asi půl hodiny. Nastrouhaný křen zalijeme v kastrůlku 1 dl vody, přidáme lžíci cukru a smetanu, osolíme a zvolna vaříme asi 20 minut. Pak křen přimícháme do omáčky, společně krátce provaříme a nakonec omáčku dochutíme solí, octem nebo citronovou šťávou a případně ještě cukrem.
Do misky nalijeme smetanu, namočíme do ní plátky pečiva a necháme je dobře rozmočit. Švestky zalijeme v kastrůlku pivem, přidáme med a necháme zvolna povařit, aby nebyly tvrdé. Pak je odstavíme z ohně a necháme vychladit. Do mísy dáme vychlazené mleté maso, přidáme půl lžičky soli a rukou propracujeme. Když se maso začne lepit, přidáme namočené pečivo se smetanou a koření a pokračujeme ve zpracovávání. Když je směs kompaktní, přimícháme do ní švestky a drobně nakrájené uzené koleno, zakryjeme ji fólií a necháme asi 15 minut v chladu rozležet.
Z masové směsi vytvarujeme vlhkýma rukama kulaté medailonky a opečeme je na pánvi s trochou oleje při střední teplotě asi 10 minut z každé strany. Rozdělíme je na talíře, podlijeme omáčkou a
doplníme vhodnou přílohou.
Načítám komentáře...