Kuličky se smetanou
Seznam surovin
- mleté maso 800 gramů (400 g hovězího a 400 g vepřového)
- vejce 2 kusy
- mléko 1 decilitr
- cibule 1 kus
- moučka bramborová (škrob) 3 lžíce
- nové koření 1/2 lžičky (mleté )
- muškátový oříšek 1/2 lžičky (mletý)
- zázvor 1 špetka (mletý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej 3 lžíce (na smažení)
- máslo (kousek, na smažení)
Na omáčku:
- vývar kuřecí 5 decilitrů
- smetana 1,5 decilitru
- mouka pšeničná hladká 4 lžíce
- máslo 50 gramů
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky, přidáme mleté maso, mléko, vejce, solamyl, ochutíme novým kořením, muškátovým oříškem, zázvorem, pepřem a solí a důkladně propracujeme. Z hmoty utvoříme v namočených dlaních malé kuličky a pomalu je osmažíme ze všech stran na rozehřátém oleji s kouskem másla.
Na omáčku v kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a pak smetanou, promícháme a omáčku asi 15 minut provaříme. Nakonec ji dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Teplé smažené kuličky rozdělíme na talíře, doplníme je omáčkou a podáváme například s vařenými brambory.
Načítám komentáře...