Masové kuličky s houbovou omáčkou
Seznam surovin
Na kuličky:
- chléb toastový 5 plátků
- vývar drůbeží 1 decilitr
- kuřecí maso 200 gramů
- vepřové maso 150 gramů (libové)
- vejce 1 kus
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- koření do mletého masa
- sůl
Na asijskou houbovou omáčku:
- máslo 1 lžíce
- shiitake 100 gramů
- žampiony 100 gramů
- víno bílé 2 lžíce
- vývar masový 2/3 decilitru (silný)
- smetana 1,8 decilitru
- hořčice kremžská 2 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petržel hladkolistá 1 lžíce (jemně nasekaná)
Kromě toho:
- olej (na opečení)
Postup přípravy
Plátky toastového chleba rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a opečeme je dozlatova a dokřupava. Necháme je vychladnout, pak je rozdrtíme, nasypeme do misky, pokropíme vývarem a necháme nasáknout.
Oba druhy masa nakrájíme na kousky a umeleme. Přidáme namočený chléb, vejce, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a česnek, směs ochutíme kořením na mleté maso, osolíme a důkladně promícháme. Zakryjeme ji mikrotenovou fólií a necháme hodinu rozležet v chladničce.
Mezitím připravíme omáčku. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájené houby a necháme je změknout. Přilijeme víno a mícháme, až se všechna tekutina skoro vypaří. Pak přilijeme vývar rozmíchaný se smetanou a hořčicí, prošleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme plamen, omáčku povaříme do zhoustnutí asi 5 minut a dochutíme ji pepřem a případně solí.
Z masové směsi vytvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě menší kuličky, vložíme je do pánve s rozehřátým olejem a opečeme je ze všech stran dozlatova.
Načítám komentáře...