Musaka
Seznam surovin
Musaka:
- lilek 2 kusy
- brambory 500 gramů
- paprika zelená 2 kusy
- mleté maso 500 gramů
- slanina anglická 100 gramů
- cibule 2 kusy
- skořice 1 kus
- víno červené 50 mililitrů
- rajčata sterilovaná 800 gramů
- muškátový oříšek 1 špetka
- olej olivový
- sůl
- pepř
- jogurt bílý 300 gramů (řecký)
- olej olivový 4 lžíce
- sýr Čedar 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 4 lžíce
- sůl
- pepř
Bešamel:
- mléko 350 mililitrů (plnotučné)
Postup přípravy
1. Lilek nakrájejte na 0,5 centimetru silné plátky. Rozložte ho na prkénko, osolte a nechte 20 minut odstát. Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a v troubě upečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Papriky zbavte jádřince a pokrájejte je na menší kousky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a papriky na něm 10 minut restujte. Dejte je na talíř a odložte stranou. Na pánev přidejte lžíci oleje a opečte na něm na nudličky nakrájenou slaninu, přidejte hovězí maso a zprudka ho orestujte. Vsypte nastrouhaný muškátový oříšek, osolte a opepřete. Do opečeného masa nasypte na drobné kostičky pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
2. Z lilků papírovou utěrkou setřete sůl a tekutinu, rozložte kolečka na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a vložte do trouby na 15 minut. Po upečení přendejte lilek na talíř.
3. Do pánve k masu přilijte víno, nechte odvařit a přidejte rajčata. Dochuťte solí a pepřem, přidejte skořici a duste, dokud se nevypaří přebytečná tekutina.
4. Připravte bešamel. Do kastrůlku nalijte 4 lžíce olivového oleje, přisypte mouku a za stálého míchání nechte zrůžovět. Zalijte studeným mlékem, přidejte jogurt a důkladně metličkou rozmíchejte. Vraťte na sporák a míchejte do zhoustnutí. Stáhněte rendlík z plotny, přidejte ¾ množství nahrubo nastrouhaného sýra, osolte, opepřete a promíchejte.
5. Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozprostřete opečené plátky brambor. Druhou vrstvu vytvořte z lilku, na lilek rozložte papriku.
6. Zeleninu poklaďte připravenou směsí masa a rajčat, uhlaďte a nakonec zalijte bešamelem. Posypte zbylým sýrem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut nebo dokud povrch nezezlátne. Před servírováním nechte 10 minut stát, musaka se se pak lépe porcuje.
Poznámka k receptu
Létem vonící tradiční řecký pokrm zlidověl i u nás. Pokud místo hovězího seženete jehněčí, bude chuť musaky ta pravá. K navození řecké pohody už bude chybět jen ouzo nebo retsina.
Načítám komentáře...