Nádivka
Seznam surovin
- olej palmový 2 lžíce
- krůtí maso 1 kilogram (mleté)
- šalvěj (sušená)
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- vývar drůbeží 800 mililitrů
- cibule 1 kus (najemno nakrájená)
- celer řapíkatý 3 snítky
- chléb 1 kus (pšeničný světlý nakrájený na kostičky)
- brusinky 1 hrnek (sušené)
- vejce 2 kusy
- máslo 100 gramů
- máslo (na vymazání formy)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Na lžíci oleje asi 10 minut (dozlatova) restujte mleté maso. Rozdělujte ho vařečkou, aby se rozdrolilo. Poprašte ho rozmělněnou šalvějí, posypte moukou a promíchejte.
2. Maso zalijte asi polovinou vývaru a odvařte ho, až směs zhoustne. Osolte, opepřete a přesuňte do tukem vymazané formy.
3. Kastrol vytřete, vlijte zbylý olej a smažte na něm cibuli a pokrájený celer, až zvláční.
4. Odstavte a přidejte pokrájený chléb, brusinky a zbylý vývar. Promíchejte, zapracujte vejce a vzniklou hmotu rozetřete na maso v pekáči. Poklaďte na kousky pokrájeným máslem a pečte 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180°C, až bude povrch zlatavý.
5. Po upečení nechte přibližně 10 minut stát a pak podávejte k pečené krůtě.
Poznámka k receptu
Poctivá nádivka se spoustou vlastní chuti ustojí být i samostatným chodem.
Načítám komentáře...