Nakládané maso v zelných listech
Seznam surovin
- paprika červená 1 špetka (mletá, dle chuti)
- pepř černý 1 špetka (mletý, dle chuti)
- zelí bílé 1 kilogram (hlávkové)
- olej slunečnicový 1 lžíce (množství je orientační, na smažení)
- cibule 2 kusy (na drobno)
- sůl 1 špetka (dle chuti)
- mleté maso 500 gramů
- strouhanka 60 gramů
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
Na nálev:
- okurky 1 decilitr (sterilizované, lák z jedné sklenice)
- pepř černý 4 kusy (celý)
- nové koření 2 kusy (kuličky)
- bobkový list 2 kusy (celý)
- cibule 2 kusy (na kolečka)
Postup přípravy
Zelí povaříme 5 minut, ochladíme v ledové vodě a rozebereme na listy. Vrátíme je zpět do vody, osolíme a vaříme ještě 5 minut. Změklé listy zchladíme v ledové vodě. Listy podélně rozkrojíme a vykrojíme středovou tuhou část.
Mleté maso osolíme, opepříme, promícháme s vejcem, strouhankou, kořením do mletých mas, paprikou, moukou a oloupanou a najemno nakrájenou cibulí. Ze směsi připravíme stejně velké válečky o váze 25 - 30 g, které opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji a necháme odkapat na papírové utěrce. Po vychladnutí každý váleček zabalíme do připraveného listu a zajistíme špejlí nebo párátkem.
Zbylé cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Do sklenic klademe střídavě kolečka cibule, naplněné zelné listy a koření (bobkový list, pepř a nové koření). Plné sklenice zalijeme lákem z okurek, špejlí vytlačíme přebytečný vzduch, uzavřeme a necháme v chladu asi týden rozležet.
Načítám komentáře...