Pikantní kuličky se zelím a čatní
Seznam surovin
- mleté maso 300 gramů (vepřové)
- zelí kysané 100 gramů (červené )
- rohlík 1 kus (nebo houska)
- smetana 0,8 decilitru
- vepřové maso 50 gramů (uzené koleno - plátky)
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- kmín 1/2 lžičky
- pepř černý (čerstvě mletý)
- sůl
- olej (na pečení)
Na čatní:
- dýně 500 gramů (nakrájená dužina )
- cukr 375 gramů
- ocet jablečný 3,5 decilitru
- cibule 1 kus (jemně nakrájená)
- zázvor 2 lžičky (čerstvý, strouhaný)
- paprička chilli červená 1 kus (malá, nakrájená)
- sůl 1/2 lžičky
- skořice (celá, kousek)
- hřebíček 5 kusů (celý)
Postup přípravy
Do misky nalijeme smetanu, namočíme do ní plátky pečiva a necháme je dobře rozmočit. Mezitím dáme vařit čatní. Všechny přísady promícháme v kastrolu, přivedeme za občasného míchání k varu a zvolna vaříme za občasného promíchání asi 45 minut.
Vychlazené mleté maso nasypeme do mísy, přidáme půl lžičky soli a rukou propracujeme. Když se maso začne lepit, přidáme namočené pečivo se smetanou, mletou papriku a kmín, opepříme a pokračujeme ve zpracovávání. Když je směs kompaktní, přimícháme do ní drobně nakrájené
koleno a vymačkané nakrájené kysané zelí, směs zakryjeme fólií a necháme asi 15 minut odležet v chladu.
Z masové směsi vytvarujeme vlhkýma rukama malé kuličky a opečeme je v hluboké pánvi na oleji dozlatova. Přendáme je do pekáče a vložíme ještě na 15 minut do trouby vyhřáté na 170 °C.
Podáváme je s připravený dýňovým čatní.
Načítám komentáře...