Pikantní kuličky z mletého masa
Seznam surovin
- máslo 3 lžíce
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- mleté maso 600 (vepřovvé)
- vejce 2 kusy
- strouhanka (na zahuštění)
- koření chilli 1 lžička
- olej 3 lžíce
- sůl
- pepř
Omáčka:
- cibule 2 kusy
- paprika červená 3 kusy
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- víno bílé 100 mililitrů
- med 1 lžíce
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- worcesterská omáčka 1 lžička
- bylinky 1 hrst (čerstvé nasekané - oregano, bazalka, pažitka...)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1 V pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Přidejte prolisovaný česnek a restujte do zhnědnutí.
2 Směs z pánve vložte do mísy s mletým masem, přidejte vejce, zahustěte strouhankou a dochuťte solí, pepřem a chilli.
3 Z hmoty tvořte menší kuličky, které orestujte ze všech stran na rozpáleném oleji. Vyjměte je a odložte stranou.
4 Omáčka: Na výpeku orestujte na kolečka nakrájenou cibuli a na proužky nakrájené papriky. Zalijte vývarem a vínem a přidejte med. Osolte a opepřete. Přilijte citronovou šťávu a worcesterskou omáčku a duste asi 8 minut.
5 Do hotové omáčky vložte masové koule, promíchejte a krátce prohřejte. Na závěr do směsi vmíchejte nasekané bylinky.
Poznámka k receptu
Chilli a česnek v masové směsi nenápadně „vytáhnou“ pikantní chuť kuliček, které s omáčkou utvoří dokonalou souhru.
Tip: Pokud potřebujete mít omáčku vydatnější, můžete do jejího základu přidat plechovku loupaných rajčat a množství vína ubrat na polovinu. Počítejte ale s tím, že rajčata přebijí všechny jemné chutě, které v sobě omáčka skrývá, a recept ztratí své rafinované kouzlo.
Načítám komentáře...