Plněné PAPRIKY I
Seznam surovin
- paprika 6 kusů (kalifornská červená, žlutá, zelená)
- cibule červená 1 kus
- česnek 2 stroužky
- mleté maso 600 gramů (vepřové a hovězí)
- vejce 1 kus
- oregano 1/2 hrsti (čerstvé)
- bazalka 1/2 hrsti (čerstvá)
- quinoa 150 gramů
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- rajčatová passata 500 mililitrů
- tymián 5 snítek (čerstvý)
- bazalka 1/2 hrsti (čerstvá)
- oregano 1/2 hrsti (čerstvý)
- bobkový list 4 kusy
- nové koření 4 kusy
- pepř 4 kuličky
- rajčátka cherry 2 větvičky
K podávání:
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno, bylinky nahrubo. Do mísy dejte mleté maso, přidejte nakrájenou cibuli, česnek, bylinky, vajíčko, propláchnutou quinou a promíchejte. Osolte, opepřete a případně dochuťte chilli.
2. Kupte papriky s plochým dnem, aby dobře stály. Omyjte je, odřízněte vršek a vnitřek, tedy semínka a žebra, odstraňte. Z paprik vyklepněte případná zbylá semínka a připravte je vedle sebe na prkénko.
3. Lžící do paprik nandejte masovou směs, dobře ji upěchujte a snažte se vytvořit menší kopeček, pokličky pak budou na paprikách lépe držet.
4. Do zapékací mísy nebo pekáče, ve kterém budete papriky připravovat, nalijte passatu, přidejte koření, bylinky, cherry rajčata na větvičce a omáčku osolte.
5. Papriky vyskládejte jednu vedle druhé a do pekáče nalijte vodu tak, aby dosahovala do poloviny paprik. Lžící omáčku promíchejte, aby se passata vodou rozředila. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut, poté papriky zakryjte alobalem a pečte dalších 20 minut. Nakonec alobal odstraňte a omáčku nechte zredukovat.
6. Než se papriky dopečou, připravte topinky. Z bílého chleba nakrájejte tenké plátky, na grilovací pánvi je nasucho opečte a podávejte k paprikám. Na topinky můžete kápnout pár kapek olivového oleje, případně je lehce potřít česnekem a posypat lístky oregana a tymiánu.
Poznámka k receptu
Klasické plněné papriky, podávané s rýží nebo s knedlíkem, sice také milujeme, ale pokud rtuť teploměru stoupá ke třicítce, odlehčená varianta s topinkou potěší mnohem víc. Ohromnou výhodou paprik je, že chutnají nejen teplé, právě vytažené z trouby, ale stejně skvělé jsou i studené.
Načítám komentáře...