Plněné skládané zelí s mletým masem
Seznam surovin
- zelí bílé 1 kus (mladé, hlávkové)
- vepřové maso 600 gramů (mleté)
- cibule 1 kus
- strouhanka 3 lžíce
- petrželka velkolistá 3 lžíce (najemno nasekaná)
- cibulová nať 2 lžíce
- hořčice dijonská 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- máslo (na vymazání)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- vejce 2 kusy
Postup přípravy
Hlávku očistíme a povaříme 7 minut v osolené vodě. Zprudka ji zchladíme ve studené vodě, necháme odkapat a opatrně ji rozebereme na listy. Osušíme je, tuhé středy listů seřízneme nožem a mírně rozklepeme paličkou na maso.
Mleté maso vložíme do mísy, přidáme vejce, strouhanku, hořčici, utřený česnek, petrželku a cibulovou nať, osolíme, opepříme a důkladně promícháme, až vznikne kompaktní hmota, kterou necháme krátce v chladu odležet.
Kulatou ohnivzdornou mísu vyložíme papírem na pečení, potřeme ho rozpuštěným máslem a mísu vyložíme největšími zelnými listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj mísy. Potřeme je polovinou masové hmoty a obložíme téměř všemi zbylými listy, na které rozložíme zbylou masovou hmotu. Překryjeme ji přečnívajícími zelnými listy, které přeložíme směrem do středu, případně i zbylými zelnými listy, a vše mírně přitlačíme.
Mísu vložíme do hrnce naplněného vodou tak, aby byla do poloviny ponořená, a dusíme 2 hodiny v troubě vyhřáté na 150 °C. Pak mísu opatrně vyjmeme, nad dřezem stlačíme vršek zelí talířkem, aby vytekla přebytečná šťáva, zelí překlopíme na talíř a nakrájíme na porce.
Poznámka k receptu
Zelí podávejte s bílým pečivem či měkkým chlebem nebo s rajčatovou omáčkou a dušenou rýží.
Načítám komentáře...