Plněné taštičky
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- sůl 1 lžička
- máslo 150 gramů
- voda 1,5 decilitru (ledová)
Na náplň:
- chléb toastový 2 plátky (světlý)
- mléko 2/3 decilitru
- česnek 1 stroužek
- cibule 1/2 kusu
- mleté maso 280 gramů (hovězí)
- mleté maso 280 gramů (libové vepřové)
- vejce 1 kus (malé)
- sůl 3/4 lžičky
- pepř černý 1/4 lžičky (mletý)
- paprika červená 1 kus
- olej 1 lžíce
- olivy zelené 1 lžíce (bez pecek)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- olej (na vymazání plechu a na potření)
- čatní (například pikantní paprikové)
Postup přípravy
Mouku smícháme se solí, přidáme nakrájené máslo a mícháme, až se vytvoří hrudky. Přilijeme ledovou vodu a vypracujeme hladké těsto (můžeme případně přidat ještě trošku studené vody). Těsto rozdělíme na 16 dílů, zakulatíme je, rozložíme na pomoučený tác, zakryjeme fólií a uložíme na hodinu do chladničky.
Bílý chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem a necháme nasáknout. Oloupaný česnek a cibuli nakrájíme najemno. Přidáme obě mletá masa, vejce, sůl, pepř a namočený chléb a dobře propracujeme. Očištěnou a nadrobno nakrájenou papriku krátce orestujeme na olivovém oleji, až změkne. Necháme ji prochladnout a pak ji vmícháme spolu s nasekanými olivami do masové směsi.
Jednotlivé kousky těsta rozválíme na pomoučeném válu na kulaté placky silné asi 2 mm. Rozdělíme na ně masovou náplň, okraje těsta potřeme vodou, placky přehneme napůl a okraje pevně zmáčkneme k sobě. Taštičky rozložíme na vymazaný plech, potřeme je olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Podáváme je horké, doplněné různými druhy čatní.
Načítám komentáře...