Řecké špízy
Seznam surovin
Na špízy:
- chléb toastový 2 plátky (světlý)
- mléko 2/3 decilitru
- česnek 1 stroužek
- cibule 1/2 kusu
- mleté maso 280 gramů (hovězí)
- mleté maso 280 gramů (libové vepřové)
- vejce 1 kus (malé)
- sůl 1,25 lžičky
- pepř černý 1/4 lžičky (mletý)
- sýr měkký 3/4 hrnku (rozdrobená Feta)
- oregano 1 lžíce (nasekané čerstvé nebo 1 lžička sušeného)
- paprikové vločky 1/4 lžičky (drcené)
- olej olivový
Na omáčku:
- okurka salátová 1 kus (střední)
- jogurt bílý 1 kelímek (řeckého typu)
- máta 3 lžíce (čerstvá, jemně nasekaná)
- citronová kůra 1 lžička (jemně nastrouhaná)
- šťáva citronová 2 lžičky
- sůl 3/4 lžičky
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme studenou omáčku. Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, lžičkou odstraníme semínka a okurku nastrouháme najemno. Vymačkáme z ní přebytečnou vodu, přidáme bílý jogurt, mátu, citronovou kůru a šťávu, osolíme, promícháme a omáčku dochutíme trochou pepře.
Bílý chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem a necháme nasáknout. Oloupaný česnek a cibuli nakrájíme najemno. Přidáme obě mletá masa, vejce, sůl, pepř a namočený chléb a dobře propracujeme. Přidáme fetu, oregano a paprikové vločky a promícháme. Rukama potřenýma olivovým olejem vytvarujeme ze směsi 30 kuliček a napíchneme je na tenké špízové jehly.
Plech vyložíme papírem na pečení, který ještě potřeme olivovým olejem a rozložíme na něj připravené špízy. Vložíme je do trouby pod rozehřátý gril a za průběžného otáčení grilujeme, dokud nezískají kuličky tmavě hnědou barvu (asi 8 minut). Podáváme je s připravenou omáčkou a světlým pečivem.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...