Rolky s mletým masem
Seznam surovin
- zelí bílé 8 listů
- mleté maso 500 gramů
- vývar masový 3 decilitry
- cibule 1 kus
- vejce 1 kus
- strouhanka 3 lžíce
- sádlo 2 lžíce
- olej 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- bazalka 2 lžičky (nebo oregano, nemusí být)
- paprika sladká 1 lžička
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Oloupanou a drobně nasekanou cibuli pomalu opečeme dorůžova na lžíci sádla a necháme ji vychladnout. V míse důkladně promícháme mleté maso s vejcem, strouhankou, opečenou cibulí a utřeným česnekem a směs ochutíme mletou paprikou, bazalkou nebo oreganem, pepřem a solí. Přimícháme lžíci vývaru, směs ještě důkladně propracujeme na hladkou hmotu a necháme ji 30 minut v chladu odpočinout.
Masovou hmotu rozdělíme na osm stejných kousků, utvoříme z nich válečky, rozložíme je do středu osušených zelných listů a pevně je do nich zabalíme.
V širokém kastrolu rozehřejeme zbylé sádlo s olejem, vložíme rolky a opatrně je ze všech stran rychle opečeme. Podlijeme je zbylým horkým vývarem a pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C. Během pečení rolky průběžně otáčíme. Podáváme přelité vypečenou šťávou a doplněné dušenou rýží, houskovým knedlíkem nebo chlebem.
JAK PŘIPRAVIT ZELNÉ LISTY NA PLNĚNÍ
Očištěnou hlávku zelí vložíme do velkého hrnce, zalijeme ji vodou tak, aby dosahovala nejméně do 3/4 hlávky, a přivedeme k varu. Vodu osolíme a zelí vaříme (blanšírujeme) na mírném ohni pod pokličkou 6 minut. Hlávku vyjmeme z horké vody, ihned ji zchladíme pod tekoucí studenou vodou a necháme odkapat. Pak hlávku opatrně rozdělíme na jednotlivé listy tak, že vždy vrchní list odřízneme ostrým nožem. Listy rozložíme na papírové utěrky, osušíme je a tuhou bílou část každého listu mírně seřízneme nebo opatrně rozklepneme paličkou.
Poznámka k receptu
Vypečenou šťávu zahustěte trochou mouky rozšlehané v 1 dl smetany a omáčku ještě 8 minut na mírném ohni povařte.
Načítám komentáře...