Savory burger
Seznam surovin
Na 4 porce:
- hovězí maso 600 gramů (krk, plec, podpečí)
- brioška 4 kusy (burgerové)
- rajčata 2 kusy (masitá)
- žampiony portobelo 4 kusy
- kečup 50 mililitrů
- sůl
- pepř
- sýr Parmezán 100 gramů
- olej olivový
Karamelizovaná cibule:
- cibule 3 kusy
- cukr třtinový 4 lžíce
- máslo 1 lžíce
- olej 3 lžíce
- ocet Balsamico 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
1. Nejprve připravte parmazánové chipsy: parmazán nastrouhejte na hrubém struhadle. Na plechu pokrytém pečicím papírem vytvořte ze sýra kolečka se stejným průměrem, jaký má brioška. Pečte na 180 °C asi 5 minut, aby se sýr rozpustil a zezlátl. Nechte vychladnout.
2. Cibule nakrájejte na tenká půlkolečka. V pánvi rozpalte olej, máslo a cibuli pomalu restujte, dokud nezíská zlatavou barvu. Pak ji zasypte cukrem, promíchejte a nechte zkaramelizovat. Přilijte ocet, osolte a ještě pár minut prohřívejte.
3. Hovězí maso nechte pořádně vychladit, bude se lépe mlít. Ideální maso na burgery má poměr asi 80 % libového a 20 % tuku, jde o to, aby burger nebyl vysušený. Hovězí nakrájejte na větší nudle a namelte. Mleté maso pořádně prohněťte, odvažte si jednotlivé burgery – každý by měl mít 150 g – a vytvarujte je. Teprve těsně před grilováním burgery osolte, opepřete a potřete olivovým olejem, jiné dochucení nepotřebují. Briošky rozřízněte napůl a opečte na grilu. Pak na gril dejte maso a pečte asi 2 minuty z každé strany, nakonec na necelou minutu přikryjte poklicí, aby se maso udělalo i uvnitř. Pokud máte správně rozpálený gril, bude touto dobou maso propečené medium až medium well. Ogrilujte i na plátky nakrájené žampiony a rajčata.
4. Sestavte burger: briošky potřete kečupem, na spodní polovinu vložte maso, na maso dejte cibulku, parmazánový chips, rajče a plátky žampionů. Přiklopte vrchní částí housky a podávejte.
Poznámka k receptu
Jeden z nejoblíbenějších burgerů v pražském bistru Dish může kralovat i u vás na zahradě. Kombinace parmazánového chipsu, karamelizované cibule, žampionů a masa dostane každého.
Načítám komentáře...