Šťavnatá sekaná pečeně
Seznam surovin
Maso:
- mleté maso 750 gramů (vepřové, hovězí, případně telecí)
- houska 2 kusy
- cibule 1 kus
- sádlo 1 lžíce
- petržel kadeřavá/kudrnka
- vejce 3 kusy
- slanina 100 gramů (v celku)
- slanina 150 gramů (na zabalení)
- strouhanka (na zahuštění)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka:
- slanina 1 lžíce (pokrájená)
- máslo 50 gramů
- zelenina kořenová 1 hrnek (pokrájená na plátky)
- cibule 1 kus (středně velká)
- pepř 5 kuliček
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list 1 kus
- tymián (na dochucení)
- vývar (na podlití)
- sůl
Postup přípravy
Maso osolte a opepřete. Přidejte k němu na kostičky pokrájené pečivo, předem namočené ve vodě (nebo lépé v mléce) a vymačkané, najemno nakrájenou cibulku, lehce dozlatova osmaženou na sádle, a petrželkovou nať. Pak vmíchejte prošlehaná vejce (jeden bílek nechte stranou na potření) a slaninu pokrájenou na kostičky. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Utvořte šišku, potřete ji bílkem a zabalte do plátků slaniny.
V pekáči vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte máslo, zeleninu včetně najemno pokrájené cibule a koření a vše orestujte. Na tento základ položte šišku sekané, osolte a po chvíli pečení podlijte vývarem. Pečte za častého přelévání vypečenou šťávou.
Poznámka k receptu
Chcete-li sekanou à la svíčková, prošlehejte 250 ml zakysané smetany s 1 lžící polohrubé mouky a povařte ve šťávě z pečeně. Prolisujte nebo rozmixujte a dochuťte trochou citronové šťávy.
Načítám komentáře...