Zapečené vepřové maso
Seznam surovin
- brambory 500 gramů
- zelí kysané 400 gramů (červené)
- kmín 1 špetka (drcený)
- olej 2 lžíce (na smažení)
- cibule 1 kus
- mleté maso 400 gramů (vepřové)
- vývar hovězí 200 mililitrů
- máslo 1 lžíce
- smetana zakysaná 1,5 kelímku
- mléko 150 mililitrů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Uvařte oloupané brambory v osolené vodě tak, aby byly měkké, ale ne zcela uvařené. Pak je slijte a nechejte zchladnout. V jiném kastrolu povařte kysané zelí se špetkou kmínu. Až bude zelí měkké, slijte je a nechejte okapat.
Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte ji na pánvi na rozpáleném oleji. Až zesklovatí, přidejte k ní mleté maso. Osolte, opepřete a dobře promíchejte, aby se maso rozdrobilo. Restujte dalších 5 minut (podle potřeby podlévejte vývarem), pak odstavte.
Zapékací formu nebo pekáček vymažte máslem. Na dno formy rovnoměrně rozložte uvařené zelí, na ně rozprostřete maso a povrch poklaďte bramborami nakrájenými na kolečka.
V misce rozmíchejte lehce osolenou a opepřenou zakysanou smetanu s mlékem a nalijte ji na brambory. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut, dokud povrch brambor nezezlátne.
Načítám komentáře...