Zelné závitky - sarmale
Seznam surovin
- rýže dlouhozrnná 300 gramů
- mrkev 2 kusy (nakrájené)
- petržel kořenová 1 kus (nakrájená)
- cibule 2 kusy (nakrájená)
- rajčatové pyré 3 lžíce
- mleté maso 600 gramů (vepřové)
- kopr 1/2 lžičky (sušený)
- olej slunečnicový 4 lžíce
- zelí 1 kus (středně velké)
- smetana zakysaná (k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Rýži zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte asi 15 minut stát. Pak ji sceďte.
2. Na polovině rozehřátého oleje osmažte mrkev, petržel, cibuli a rajčatový protlak. Promíchávejte a smažte, až zelenina změkne, přesuňte ji do mísy k rýži. Na zbylém oleji orestujte maso. Osolte ho a opepřete, dochuťte koprem a přesuňte k rýži se zeleninou. Nechte vše vychladnout.
3. Zelným listům seřízněte řapík a krátce je povařte ve vroucí osolené vodě, až budou vláčné a ohebné. Do každého listu dejte asi 2 lžíce náplně a stočte je do balíčků. Vkládejte do kastrolu vyloženého zbylými zelnými listy. Zalijte je vroucí vodou a na středním plameni je povařte asi 30 minut. Podávejte se zakysanou smetanou.
Poznámka k receptu
Zelné (nebo vinné) závitky plněné masem či bezmasou náplní jsou oblíbené napříč celou balkánskou kuchyní. I nám moc chutnaly!
Načítám komentáře...