ZELNÉ ZÁVITKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU (KALDOLMAR MED GRÄDDSAS)
Seznam surovin
- zelí bílé 1 kus
- máslo 3 lžíce (+ na vymazání formy)
- cibule 1 kus
- mleté maso 300 gramů
- rýže kulatozrnná 150 gramů (uvařená)
- vejce 2 kusy
- med 2 lžíce (tekutý)
- sůl
- pepř bílý
Kaše:
- brambory 250 gramů (varný typ C)
- mrkev 250 gramů
- celer 250 gramů
- máslo 1 lžíce
- mléko 100 mililitrů (vlažné plnotučné)
- sůl
- pepř bílý
Omáčka:
- máslo 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- smetana na vaření 200 mililitrů (12%)
- sójová omáčka 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Hlávku zelí uvařte v osolené vodě, dokud nezměkne. Nechte ji zchladnout a rozeberte na jednotlivé listy. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na lžíci másla. Smíchejte ji s masem, rýží a vejci, osolte, opepřete a naneste na zelné listy.
2. Zabalte je do obdélníkového balíčku a naskládejte spojem dolů do zapékací formy vymazané máslem. Zakápněte je medem, poklaďte kousky másla a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 40 minut.
3. Než se závitky dopečou, připravte kaši. Brambory i kořenovou zeleninu uvařte doměkka v osolené vodě, sceďte a rozmačkejte. Nakonec vmíchejte máslo, teplé mléko a rozmixujte nebo vyšlehejte dohladka. Dochuťte pepřem.
4. Připravte omáčku: z másla a mouky připravte světlou jíšku, přilijte do ní vývar a smetanu, rozmíchejte a 5 minut vařte. Dolaďte sójovou omáčkou, solí a pepřem. Hotové závitky přelijte omáčkou a podávejte s kaší. Jako příloha se hodí brusinky smíchané s cukrem nebo okurkový salát.
Poznámka k receptu
Stejně jako masové kuličky se i tento pokrm do Švédska dostal z Balkánu. Původně se používaly vinné listy, ty však byly na severu téměř nedostupné, a proto je nahradily listy zelné.
Načítám komentáře...