Paštika z králíka a kuřecích jater s rajčatovým čatní
Seznam surovin
Paštika:
- králičí maso 600 gramů (bez kostí)
- kuřecí maso 200 gramů (jater)
- vepřové maso 200 gramů (libového)
- víno portské 50 mililitrů
- víno bílé 175 mililitrů (suché)
- cibule šalotka 2 kusy
- rozmarýn 2 snítky
- zázvor 1 lžička (nastrouhaného)
- muškátový oříšek (na špičku nož, mletý)
- hřebíček (na špičku nože, mletý)
- pepř (černý a bílý)
- chléb 1 kus (nebo 0.5 rohlíku)
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- vejce 2 kusy
- sůl 1 lžička
- pepř černý 1 lžička (mletý)
Čatní:
- rajčata 500 gramů (bez semínek a slupek)
- cibule 3 kusy
- jablka 3 kusy
- zázvor 50 gramů
- kmín římský 1 lžička
- rajčatový protlak 3 lžíce
- rozinky 100 gramů (zlatých)
- cukr hnědý 200 gramů
- ocet jablečný 300 mililitrů
Postup přípravy
1. PAŠTIKA: Troubu předehřejte na 180 °C. Králičí maso nakrájejte na asi 2,5cm kousky, játra očistěte a spolu s vepřovým masem nasekejte najemno. Vše vložte do mísy a zalijte portským a bílým vínem. Přidejte jemně pokrájenou šalotku, 1 snítku rozmarýnu, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a pepř. Dobře promíchejte. Nechte marinovat 5–10 minut, poté marinádu slijte.
2. Do velké mísy dejte bílý chléb nebo rohlík, zalijte smetanou a nechte 5 minut vsakovat. Pak smetanu zlehka vymačkejte.
3. K pečivu přidejte maso a prošlehaná vejce, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
4. Lžící naneste masovou směs do formy (vhodný je srnčí hřbet nebo forma na terinu), dobře ji upěchujte a zlehka do ní vmáčkněte zbylou snítku rozmarýnu. Naplněnou formu vložte do pekáčku a přemístěte do trouby. Pekáček naplňte vodou tak, aby sahala do poloviny formy. Pečte hodinu, nebo dokud není paštika úplně propečená.
5. Vyndejte formu s paštikou z trouby a nechte úplně vychladnout. Přikryjte fólií a vložte na 48 hodin do chladničky.
6. ČATNÍ: Rajčata bez slupek a vodnatých středů, pokrájená na kousky, spolu s jemně pokrájenou cibulí, kousky oloupaných jablek a zbylými surovinami dejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte asi hodinu, nebo dokud čatní nezhoustne do mírně sirupové konzistence. Občas promíchejte. Hrnec odstavte z plamene a nechte úplně vychladnout. Čisté sklenice naplňte čatní a zavařte nebo uchovejte v chladu.
7. Paštiku krájejte na silnější plátky a servírujte na talířky společně s čatní.
Načítám komentáře...