Pečená jehněčí kýta na hruškách
Seznam surovin
- jehněčí maso 1 kilogram (kýta)
- olej olivový 1 lžíce
- víno růžové 300 mililitrů
- hruškovice 125 mililitrů
- hrušky 3 kusy
- česnek 2 paličky
- tymián 5 snítek
- bobkový list 6 listů (nebo větvička vavřínu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 150 °C. Maso opláchněte, osolte a opepřete. V hlubší pánvi rozpalte na plotně olej, vložte do něj jehněčí maso a nechte ho zatáhnout a zhnědnout ze všech stran (asi 3 minuty z každé strany).
2. Přemístěte maso do pekáčku a přidejte víno, hruškovici, na půlky překrájené hrušky, neoloupané stroužky česneku, tymián a bobkový list. Přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte, dokud hrušky a česnek nezměknou.
3. Měkké hrušky a česnek vyjměte z pekáč- ku a uchovejte je v teple. Maso vložte zpět do trouby. Celkově by se mělo péct 3–4 hodiny.
4. Upečenou měkkou kýtu vyndejte z pekáč- ku a zabalte do alobalu. Pekáček postavte na plotnu a vařte v něm tekutiny tak dlouho, dokud se nezredukují na polovinu, potrvá to asi 5 minut. Bude-li třeba, dochuťte omáčku solí a pepřem.
5. Pečené maso servírujte na velkém talíři spolu s hruškami, česnekem a omáčkou.
Načítám komentáře...