Pirožky plněné lahodnou masovou náplní
Seznam surovin
Náplň:
Kynuté těsto:
- mléko 200 mililitrů (vlažné)
- cukr krupice 1 lžíce
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- sůl
- vejce 1 kus
- žloutek 2 kusy
- olej 60 gramů (+ na smažení)
Postup přípravy
1. Maso, špek a cibuli umelte na masovém mlýnku, osolte a opepřete. V kastrolu podlijte 3 lžícemi vody a za občasného míchání duste asi 20 minut doměkka. Do vlažné masové směsi přidejte na kostky
pokrájená 3 natvrdo uvařená vejce a 2 zbylá syrová vejce. Promíchejte
a případně dochuťte solí.
2. Do vlažného mléka dejte cukr a droždí, zamíchejte a nechte na teplém místě nabobtnat. Do mísy prosijte mouku se solí. Do vykynutého kvásku přidejte rozšlehané vajíčko, žloutky a olej. Směs nalijte k mouce a vypracujte hladké těsto (je důležité, aby bylo lehce slané). Zakryté utěrkou
pak nechte těsto na teplém místě asi 20 až 30 minut kynout. Poté ho rozdělte na dvě
části. Každou vyválejte na tloušťku asi 3 mm.
3. Na vykrájení pirohů použijte formu na ravioly, tvořítko na cukroví nabo sklenici s rovným
okrajem. Vykrajujte kolečka o průměru 7 cm. Doprostřed každého dejte náplň, okraj
potřete vodou, přehněte napůl a formu stlačte, případně vymačkejte okraje vidličkou.
4. Pirohy po zhotovení nenechávejte nakynout (při smažení by se otevíraly) a ihned je vkládejte do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Pánev přikryjte a asi 3 až 5 minut pirohy smažte dozlatova.
5. Pánev odkryjte, pirohy otočte a usmažte druhou stranu. Pánev již nepřikrývejte.
Usmažené pirohy položte na kuchyňské papírové utěrky, které z nich odsají
přebytečný tuk. Podávejte vlažné. Pokud vystydnou, ohřejte je asi 10 sekund
v mikrovlnné troubě.
Načítám komentáře...