Biryani s krevetami
Seznam surovin
- rýže 500 gramů (Basmati)
- krevety 500 gramů
- jogurt bílý 50 gramů
- cibule 150 gramů
- rajčata 50 gramů
- zázvorovo-česneková pasta 100 gramů
- kmín římský 5 gramů (mletý)
- koriandr 5 gramů (mletý)
- kurkuma 5 gramů (mletá)
- koření chilli 5 gramů
- šafrán 1 špetka
- kardamom 5 gramů (černý)
- máta 10 gramů (čerstvá)
- koriandr 10 gramů (čerstvý)
- šťáva citronová 5 mililitrů
- máslo 100 gramů (přepuštěné)
- sůl
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte nadrobno, krevety zbavte hlav a oloupejte, všechny druhy koření smíchejte v misce. Na plotnu postavte hrnec s vodou, osolte ji, vsypte do ní část koření a přidejte propláchnutou rýži. Vařte téměř doměkka.
2. V pánvi rozpalte část přepuš- těného másla a orestujte na něm cibuli dohněda. Část odložte na ozdobu, do pánve přidejte česnekovo-zázvorovou pastu a zbylé koření a nechte rozvonět. Přidejte krevety a zprudka orestujte. vmíchejte jogurt a zbylé přepuštěné máslo.
3. V pánvi wok vrstvěte rýži a krevetovou směs, k poslední vrstvě přidejte nasekanou mátu, koriandr a citronovou šťávu, zakryjte alobalem a vařte ještě asi 10–12 minut, aby se propojily všechny chutě. Promíchejte a ihned podávejte
Poznámka k receptu
Biryani je variabilní jídlo. místo krevet zkuste i kuřecí nebo jehněčí maso, skvěle funguje i zeleninová verze. posledních pár minut vařte rýži a krevety ve vrstvách.
Načítám komentáře...