Brokolice s quinoou a lososem
Seznam surovin
- brokolice 2 kusy (menší)
- quinoa 1 hrnek
- losos 400 gramů (filet)
- česnek 3 stroužky
- mandlové lupínky 4 lžíce (opražené)
- kurkuma 2 lžičky
- cukr třtinový 2 lžičky
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Do menšího hrnce dejte vařit 2 šálky vody, jakmile začne vřít, vsypte šálek quinoy a 15 minut vařte. Hotovou quinou sceďte.
2. Z brokolice použijte jen růžičky (košťály můžete nastrouhat do zeleninové polévky), okrájejte je, propláchněte a dejte do vroucí osolené vody. Po 5 minutách varu ihned sceďte a zchlaďte v ledové vodě, aby brokolice zůstala zelená a křupavá. Česnek nakrájejte na plátky a krátce zpěňte na troše oleje, přidejte brokolici a minutu dvě restujte, aby se prohřála a ovoněla česnekem. Dochuťte ji solí a pepřem.
3. Filet z lososa nakrájejte na čtyři porce a každou obalte ve směsi cukru, kurkumy a špetky soli. Ryby opečte na pánvi s trochou oleje ze všech stran, z každé maximálně minutu až dvě, malé porce lososa budou rychle hotové a díky cukru na povrchu lehce zkaramelizují.
4. Orestovanou brokolici promíchejte s uvařenou quinoou, rozdělte na talíře, přidejte lososa a posypte nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Poznámka k receptu
- I ze samých zdravých potravin se dá připravit jídlo, které budou všichni milovat. Jediným prohřeškem jsou 2 lžičky cukru, puristé je mohou vynechat.
- Quinou seženete světlou, červenou i černou, čím tmavší, tím je po uvaření křupavější.
Načítám komentáře...