Candát s pastinákovým pyré
Seznam surovin
Na 4 porce :
- candát 800 gramů (filet)
- olej řepkový (nebo panenský olivový olej na potření ryby )
- brambory 4 kusy (středně velké)
- sůl
Pastinákové pyré:
- olej řepkový 50 mililitrů
- máslo 50 gramů
- cibule 1 kus (menší)
- pastinák 500 gramů
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- cukr krupice 1 lžíce
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- sůl
Smetanový pórek:
- pórek 1 kus
- olej olivový 50 mililitrů
- smetana na šlehání 50 mililitrů
- sůl
Postup přípravy
1. Pastinákové pyré: Na směsi oleje a másla nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte nahrubo nastrouhaný očištěný pastinák, chvíli (2 až 3 minuty) ho orestujte a potom zalijte asi 300ml vody. Tekutinu nechte na mírném ohni zredukovat přibližně na objemu. Pak přilijte smetanu, ještě asi 5 minut povařte, odstavte a poté rozmixujte (není nutné úplně dohladka). Dochuťte cukrem a citronovou šťávou a osolte.
2. Omyté brambory upečte (asi 40 minut) doměkka v troubě předehřáté na 180°C.
3. Pórek dobře omyjte a nakrájejte na nudličky. Na rozehřátém oleji ho restujte asi 5 minut, až zvláční, ale ještě zůstane křupavý. Přilijte smetanu a dochuťte ho.
4. Filet osušte a rozdělte na 4 díly. Každý osolte a pak lehce promasírujte v dlaních. Potom si do dlaní kápněte trochu oleje a rybu opět promasírujte.
5. Na pánev dejte pečicí papír a rozpalte ji na střední teplotu. Rybu opečte, nejprve kůží dolů, celkem asi 6 minut. Podávejte s pyré, s pečenou bramborou a pórkem.
Poznámka k receptu
Candát právem kraluje tuzemským rybám. Podávaný s nasládlým pyré z pastináku, pečenou bramborou a sametově hebkým pórkem vás dovede do ráje chutí!
Načítám komentáře...