ČERVENÉ KARÍ S KREVETAMI
Seznam surovin
- krevety 16 kusů (celé, 16-20 kusů)
- zázvor 1 lžíce (nasekaný)
- česnek 1 lžíce (nasekaný)
- kari pasta 2 lžíce (červená, 2-4 lžíce)
- kokosové mléko 800 mililitrů
- kafírové listy 4 kusy
- rybí omáčka 4 lžíce (4-6 lžic)
- cukr třtinový 1 lžíce
- bazalka 1 svazek (thajská)
- šťáva limetková (z 0.5 limetky)
- paprička chilli červená 1 kus
- olej 1 lžíce (rostlinný)
- sůl
- zelenina (libovolná: cuketa, fazolky, brokolice))
Postup přípravy
1. Ve větší pánvi (ideální je wok) rozpalte lžíci oleje a zprudka na něm opečte zá- zvor a česnek. Přidejte kari pastu (začněte 2 lžícemi, v průběhu vaření můžete přidá- vat) a lehce ji orestujte. Zalijte asi třetinou kokosového mléka a nechte probublat asi 5 minut, aby se tuk začal oddělovat od tekutiny. Pak přilijte zbytek mléka a přiveďte k varu.
2. Přidejte krevety a 2 natrhané kafrové listy a stáhněte plamen, krevetám stačí pár minut, jinak budou gumové. Začněte s dochucováním: nejdřív přidejte 1 lžíci cukru a 4 lžíce rybí omáčky a zakápněte limetovou šťávou. Vylaďte chuť podle sebe a případně přidejte cukr, limetovou šťávu nebo rybí omáčku.
3. Zeleninu zprudka opečte na další pánvi nebo ji jednoduše přidejte do karí syrovou. Měla by ale zůstat křupavá, stačí ji vařit pár minut. Hotové karí podávejte s rýží ozdobenou nasekanými kafrovými listy, nasekanou chilli papričkou a thajskou bazalkou.
Poznámka k receptu
Výrazné thajské pikantní karí z červených chilli papriček rozproudí vaše chuťové pohárky. Krevety můžete buď vynechat a vykouzlit tak vegetariánské karí, nebo je vyměnit třeba za krůtí či kuřecí maso.
Načítám komentáře...