Fish and chips
Seznam surovin
Hranolky:
- brambory 800 gramů (varný typ B)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Ryba:
- treska 4 kusy (1 kus 175 g)
- pivo světlé 200 mililitrů
- ocet jablečný 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 100 gramů (+ na poprášení ryby)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- olej (na smažení)
- citron (k podávání)
- ocet jablečný (k podávání)
- sůl
Hráškové pyré:
- hrášek 500 gramů (mražený)
- máslo 1 lžíce
- smetana zakysaná 3 lžíce
- máta 2 lžíce
- petržel hladkolistá 2 lžíce
- kapary 2 lžíce
- citron 1 kus
Postup přípravy
1. Brambory omyjte, oškrábejte, nakrájejte na 1,5 cm široké plátky a pak na hranolky. Hranolky dejte do hrnce se studenou vodou, vodu třikrát vyměňte, aby se hranolky zbavily přebytečného škrobu, nakonec je zalijte vodou tak, aby byly ponořené, osolte a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 5 minut. Vodu slijte a předvařené hranolky nasypte na plech vyložený kuchyňskou utěrkou, osušte a nechte zchladnout.
2. Troubu předehřejte na 200 °C, hranolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte je dvěma lžícemi olivového oleje, promíchejte a rozložte v jedné vrstvě po celé ploše. Pečte 20 minut dozlatova.
3. Zatímco se pečou hranolky, připravte si těstíčko na obalení ryby. Mouku spolu s práškem do pečiva prosejte do mísy a osolte. Přilévejte pivo a ocet a rychle rozmíchejte metličkou, aby se v těstíčku neutvořily hrudky.
4. Rybí fi lety nakrájejte na širší proužky a osušte je kuchyňskou utěrkou. Do hluboké pánve nalijte olej, ideální je asi 5cm vrstva, a rozehřejte ho. Rybu osolte a lehce poprašte hladkou moukou, namočte do těstíčka a smažte 8–10 minut dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, abyste se zbavili přebytečného oleje, a udržujte v teple. Pokapejte sladovým octem.
5. Hrášek nasypte do kastrůlku, přidejte 3 lžíce vody a lžíci másla. Přikryjte pokličkou a na mírném plamenu povařte 3 minuty. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory, osolte, vmíchejte crème fraîche, bylinky a kapary. Nakonec přidejte citronovou šťávu a kůru z jednoho citronu.
6. Na arch pečicího papíru rozložte hranolky, osmaženou rybu a pokapejte mačkaným hráškem. Zarolujte do kornoutu a podle chuti ještě zakapejte citronovou šťávou, jablečným či sladovým octem. TIP: Hranolky můžete klasicky smažit ve fritovacím hrnci nebo ve vysoké vrstvě oleje. Do těstíčka lze místo piva použít minerálku, případně pivo s minerálkou kombinovat.
Poznámka k receptu
Ostrovní klasiku si dopřávala britská dělnická třída už od druhé poloviny 19. století. Dnes jede fish and chips na vlně streetfoodového boomu a zažívá renesanci. Enjoy it!
Načítám komentáře...