Fish & chips
Seznam surovin
Na 4 porce :
- treska 500 gramů (nejlépe nezmražené)
- olej řepkový
Hranolky:
- brambory 1 kilogram (lojovitých, varný typ A)
- ocet 100 mililitrů
- olej řepkový
- sůl
- majonéza (k podávání)
Těstíčko:
- bílek 3 kusy
- pivo 500 mililitrů (pšeničné 10°)
- mouka pšeničná hladká (podle potřeby)
- žloutek 2 kusy
- sůl
- olej řepkový
Postup přípravy
1. Hranolky: Dobře omyté celé brambory (i se slupkou) nakrájejte na hranolky a zalijte je vodou, do které přidáte 2 lžíce soli a 100ml octa. V této lázni nechte brambory za občasného promíchání asi 20 minut.
2. Rybu důkladně osušte a pokrájejte na asi 1cm silné plátky.
3. Těstíčko: Bílky vyšlehejte do pěny (pozor, nepřešlehejte je do hustoty potřebné na přípravu pečiva). Do misky vlijte pivo a postupně do něj zašlehávejte mouku a žloutky tak, aby vzniklo těsto hustotou podobné lívancovému. Přidejte do něj asi 1 lžičku soli a pak vmíchejte sníh z bílků. Těsto nechte asi 20 minut odpočinout, aby se v něm lepek pěkně rozležel a těsto pak na rybě ulpělo.
4. Osolené kousky ryby namáčejte do těstíčka a ihned smažte v menším, ale hlubokém hrnci s rozehřátým olejem do světlehněda (ryba vložená do horkého tuku by měla téměř klesnout ke dnu, hned vyplavat a pak se ještě asi 4 minuty smažit). Přebytečný tuk z nich odsajte na papírových kuchyňských utěrkách.
5. Brambory slijte, osušte a také smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Na papírových kuchyňských utěrkách z nich odsajte přebytečný tuk, osolte je a ihned podávejte s rybou a majonézou (v Británii vám ji naservírují na novinovém papíře, vy si ji klidně dejte na talíř)
Poznámka k receptu
Když je tato ikonická pochoutka připravená podomácku, je naprosto nedostižná. Naservírujte ji (nejen) vašemu teenagerovi a na hlavu porazíte všechny fastfoody světa. Za to vám ručíme!
Načítám komentáře...