GRATINOVANÁ TRESKA S BRAMBOROVOU KAŠÍ
Seznam surovin
- treska 600 gramů (filé nebo jiná bílá ryba)
- chřest 400 gramů (zelený nebo bílý, spařený a nakrájený na menší kousky)
- sýr 200 gramů (uleželý a strouhaný)
- kopr (několik nasekaných stonků)
- citron 4 plátky
- sůl
- pepř
Na kaši:
- brambory 1 kilogram (varný typ C)
- máslo 2 lžíce (+ na vymazání formy)
- muškátový oříšek
- žloutek 2 kusy
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- citronová kůra (z 1 citronu)
- olej 1 lžíce
- cibule 1 kus (nakrájená najemno)
- česnek 2 stroužky (nasekaný)
- rajčatový protlak 1 lžíce (nebo zeleninový)
- vývar rybí 200 mililitrů
- smetana 300 mililitrů (12%)
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Tresku omyjeme a z obou stran osolíme a opepříme. Nakrájíme ji na menší kousky.
2. Připravíme omáčku. Na oleji osmažíme cibuli s česnekem.
3. Přidáme rajčatový protlak a 3 minuty za stálého míchání podusíme.
4. Zalijeme vývarem, vínem a smetanou.
5. Vaříme na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
6. Osolíme, opepříme a přidáme citronovou kůru.
7. Připravíme kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.
8. Scedíme, přidáme máslo a rozmačkáme je nebo rozmixujeme dohladka. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
9. Do kaše přimícháme vaječné žloutky a naplníme jí zdobicí sáček.
10. Do vymazané formy na pečení pomocí zdobicího sáčku po stranách nastříkáme bramborovou kaši.
11. Doprostřed rovnoměrně rozložíme kousky tresky a chřestu. Zalijeme omáčkou a posypeme sýrem.
12. Pečeme v troubě předehřáté na 225 °C přibližně 10 minut, dokud povrch nezezlátne.
13. Vytáhneme z trouby a necháme 10 minut uležet. Pod
Načítám komentáře...