GRATINOVANÁ TRESKA S BRAMBOROVOU KAŠÍ (TORSKGRATÄNG MED POTATISMOS)
Seznam surovin
- treska 600 gramů (filet)
- chřest 400 gramů (zelený nebo bílý)
- sýr 200 gramů (zralý švédský Västerbotten, Gruyère nebo Čedar)
- kopr 3 snítky (čeerstvý)
- citron 4 plátky
- sůl
- pepř
Kaše:
- brambory 1 kilogram (varný typ C)
- máslo 2 lžíce (+ na vymazání formy)
- muškátový oříšek 1 špetka
- žloutek 2 kusy
- sůl
- pepř
Omáčka:
- olej 1 lžička (rostlinný)
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- vývar rybí 200 mililitrů (nebo zeleninový)
- víno bílé 200 mililitrů
- smetana na vaření 300 mililitrů
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Připravte omáčku: cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V rendlíku rozpalte olej a orestujte, pak přidejte protlak a za stálého míchání 3 minuty povařte. Přilijte vývar, víno a smetanu a na mírném ohni vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Osolte, opepřete a vmíchejte citronovou kůru.
2. Připravte kaši: brambory uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte je, přidejte máslo a rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Dolaďte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pak do kaše vmíchejte žloutky a směs přendejte do zdobicího sáčku.
3. Zapékací formu vymažte máslem a po obvodu nastříkejte kaši. Tresku z obou stran osolte, opepřete a nakrájejte na menší kousky, chřest nakrájejte na kousky. Zalijte omáčkou a posypte nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 225 °C asi 10 minut, dokud jídlo nezezlátne. Pak formu vyndejte z trouby a nechte 10 minut odležet. Ozdobte koprem, plátky citronu a podávejte.
Poznámka k receptu
Treska nabízí delikátní bílé maso, zvlášť pokud ji koupíte čerstvou. Použít lze ale i jakoukoliv jinou bělomasou rybu. Pokud není chřestová sezona, bez obav použijte brokolici nebo květák.
Načítám komentáře...