Gravadlax
Seznam surovin
Losos:
- losos 1 kilogram (filet)
- sůl 1 hrst (pořádná hrst)
- cukr krystal 1 hrst (pořádná hrst)
- kopr 1 svazek
- pepř barevný (celý)
Dresink:
- olej olivový 50 mililitrů
- med 3 lžíce
- hořčice dijonská 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Lososa očistěte a stáhněte z kůže. Odkrojte nízké maso na břiše a filet upravte na souměrný obdélník.
2. Nasekejte polovinu kopru a smíchejte ho v pekáčku se solí a cukrem. Do směsi vložte rybu tak, aby byla důkladně obalená z obou stran. Zakryjte ji fólií a zatěžkejte, ideální je menší prkénko, na něž pak naskládáte třeba konzervy nebo cokoli těžšího. Uložte do lednice na minimálně 24 hodin, maximálně nechte rybu odpočívat 48 hodin.
3. Nejpozději 2 hodiny před podáváním lososa vyndejte z lednice, v pekáčku bude značné množství vody, která se z ryby uvolnila. Vylijte ji, lososa omyjte studenou vodou, důkladně osušte, zabalte do fólie a nechte chvíli v lednici odpočinout.
4. Připravte si dresink: v zavařovací sklenici (300 ml) smíchejte med, hořčici a olivový olej, uzavřete víčkem a třepejte, dokud se ingredience nespojí a nevznikne hladká emulze. Osolte, opepřete a ještě protřepejte.
Poznámka k receptu
Gravadlax nebo také gravlax je tradiční skandinávský recept, jehož historie sahá až do éry vikingů. ná- zev v překladu znamená „pohřbený losos“. vikingové totiž skutečně rybu zakopávali do písčitých břehů a zatěžkávali kamenem. my si vystačíme s lednicí a těžkým prkénkem. Gravadlax z vás udělá bohyni kuchyně – maximální efekt s vynaložením minimálního úsilí.
Načítám komentáře...