GRAVLAX S ČERVENOU ŘEPOU A GINEM
Seznam surovin
- losos 1,3 kilogramu (filet s kůží)
- řepa červená 2 kusy (střední)
- pomerančová kůra (ze dvou pomerančů)
- jalovec 2 lžíce
- gin 50 mililitrů
- cukr krupice 100 gramů
- sůl 150 gramů
Nakládané okurky:
- okurka salátová 1 kus
- ocet vinný 50 mililitrů (bílý)
- voda 150 mililitrů
- cukr krupice 50 gramů
- koriandr 1 lžička (celý)
- pepř 1 lžička (celý)
- bobkový list 1 kus
- kopr 1 hrst
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
1. Připravte lososa: řepu oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do nádoby vhodné na mixování. Přidejte pomerančovou kůru, jalovec, gin a rozmixujte. Směs smíchejte s cukrem a solí. Na rozdíl od směsi na klasický gravlax se tahle vlivem ginu a řepy rozpustí, ale nebojte se, bude fungovat.
2. Polovinu směsi dejte na hluboký plech a položte na ni lososa kůží dolů. Pomažte ho zbylou směsí a plech obalte potravinářskou fólií. Měla by ale být poměrně na volno – teď na ni totiž položte druhý, menší plech, dejte lososa do lednice a důkladně ho zatižte. (Ideální jsou balíky mouky, konzervy, sklenice s dochucovadly, co máte v lednici. Navršte na lososa, co se jen vejde!) Kdyby byla fólie příliš napevno, nesla by část váhy sama a losos by se důkladně nevylisoval. Nechte ho odležet alespoň 1 celý den, ne ale déle než 2 dny.
3. Připravte okurky: můžete je naložit tentýž den co lososa nebo jen hodinu předtím, záleží na tom, jestli chcete, aby byly pevné a jen lehce ochucené, nebo pořádně naložené. V misce nebo ve velké zavařovací sklenici smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl, kuličky koriandru a pepře, bobkový list a polovinu nasekaného kopru. Míchejte, dokud se cukr a sůl ve vodě nerozpustí, a pak do láku naložte na kolečka nakrájenou okurku. Nechte odležet do podávání, pak ji z láku vylovte a vsypte do misky.
4. Asi 2 hodiny před podáváním dokončete lososa: sundejte zátěž, odstraňte fólii a slijte tekutinu, kterou losos pustil (mělo by jí být docela dost). Pak rybu opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Omývejte opravdu důkladně, aby losos nezůstal příliš slaný. Pak ho osušte a naaranžujte na servírovací tác. Zakryjte ho fólií, aby neosychal, ale nechte ho venku, měl by se podávat v pokojové teplotě. Nakonec část nakrájejte na tenoučké plátky. Vzhledem ke kůži se tenhle gravlax nekrájí jako klasický, spíš nožem krájejte plátky až na kůži a pak je podeberte spodem, aby kůže zůstala neporušená
Poznámka k receptu
Tenhle losos upoutá nejen fantastickou barvou (vynikne hlavně na řezu, kde rudá přechází v růžovou), ale i kombinací zemité chuti, citrusů a koření. Důležité aroma dodá gin, proto použijte nějaký dobrý se zajímavou směsí tzv. botanicals.
ODLEŽENÍ 1 DEN
Načítám komentáře...