Grilovaný losos s holandskou omáčkou
Seznam surovin
- losos 4 porce (steaky s kůží, každý asi 150g)
- olej olivový 2 lžíce
- pepř 1 lžíce (bílý a černý, drcený)
- pažitka 1 lžíce (nakrájená)
- sůl
Na holandskou omáčku:
- máslo 100 gramů (rozpuštěné)
- víno bílé 3 decilitry (suché)
- cibule 1 kus
- žloutek 2 kusy
- pepř černý 1 lžíce (drcený)
- sůl
Na ostružinový protlak:
- ostružiny 150 gramů
- víno červené 1 decilitr
- med 1 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme základ holandské omáčky. Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a pepř a společně svaříme asi na čtvrtinu původního množství. Směs přecedíme do kovové misky a necháme lehce zchladnout.
Očištěné ostružiny podusíme asi 10 minut s červeným vínem a medem, propasírujeme do misky a udržujeme v teple.
Do prochladlého základu na holandskou omáčku vešleháme žloutky, misku vložíme do teplé vodní lázně a směs vyšleháme do krémovité konzistence. Po částech vmícháme rozpuštěné máslo, omáčku podle chuti osolíme a udržujeme v teple.
Porce lososa opláchneme, osušíme, stranu bez kůže posypeme pepřem a pažitkou a lehce osolíme. Vložíme je kůží dolů do pánve s rozehřátým olejem a zprudka opečeme. Když začnou lehce hnědnout, steaky otočíme a zprudka opékáme 2 minuty. Pak teplotu zmírníme a steaky zvolna dopečeme (maso by mělo uvnitř zůstat pružné).
Steaky přeložíme na talíře, doplníme omáčkou a ostružinovým protlakem a podáváme.
Poznámka k receptu
Jako příloha se hodí například krátce povařené nudle z brambor a řapíkatého celeru, které můžeme ještě doplnit plátky kumkvatů (malé citrusové ovoce) podušenými v cukrovém sirupu.
Načítám komentáře...