Karí s krevetami, dýní a cizrnou
Seznam surovin
- krevety 500 gramů (čerstvé i s krunýřem)
- dýně 500 gramů (Hokaido)
- cizrna 300 gramů (v nálevu)
- kokosové mléko 300 mililitrů
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- citronová tráva 1 snítka
- kafírové listy 5 kusů
- kari pasta 1 lžíce
- koriandr 1 svazek (čerstvý)
- rybí omáčka 4 lžíce (4-6 lžic)
Postup přípravy
1. Krevety propláchněte pod studenou vodou, odlomte jim hlavičky a vyloupněte je z krunýřů. Dýni omyjte, zbavte semínek, nakrájejte na kostičky asi 2x2cm. Citronovou trávu nakrájejte na dvoucentimetrové špalíky, do každého několikrát důkladně udeřte tupou hranou velkého nože, aby se narušila struktura a citronela se rozvoněla.
2. Do woku nebo hluboké pánve nalijte kokosové mléko a vývar a přiveďte k varu. Vmíchejte lžíci kari pasty, vhoďte citronovou trávu a limetové listy (sušené jen rozemněte v prstech, čerstvé pokrájejte na proužky). Přidejte scezenou cizrnu, dýni a vařte, dokud nebude dýně takřka měkká. Mělo by to trvat tak 10 minut.
3. Přidejte krevety a vařte, dokud nezmění barvu, stihnou to za pár minut. Rozhodně je nevařte déle, byly by pak tuhé a gumové. Pokud použijete krevety už předvařené, jen je v omáčce minutu prohřejte.
4. Dochuťte rybí omáčkou, podávejte s jasmínovou rýží a koriandrovou natí.
Poznámka k receptu
Většinu ingrediencí seženete u vietnamského zelináře. Vyplatí se investovat do čerstvých krevet, ale přimhouříme oko i nad těmi předvařenými. Vyloupejte si je z krunýřů před vařením, v omáčce se to dělá špatně.
Načítám komentáře...